Eivissa. 1- L'essència.


Foto d' Andreu Torregrossa

   Carrer Vicent Serra Orvay a l’eixample d’Eivissa. Entrem a un forn-cafè d’estètica artesana. Tonalitats que combinen el blanc amb els colors de la fusta i el negre. Taules de fusta reciclada. Al taulell les cambreres no paren de servir cafès i pastes. A la vora pots veure el que fa de forner a través d’un finestral que convoca l’atenció dels clients. L’observe treballar. És un xicot jove i de bon veure. Enceta paquets de plàstic amb l’ajuda d’un ganivet. Dins hi ha pasta de full i barres de pa per coure. Amb un grau de destresa certer els dóna la forma que vol. Després ho diposita a llaunes i ho posa a coure al forn elèctric. Sinceritat absoluta. No s’enganya ningú. El client seu i gaudeix d’un entorn que comunica seguretat i eficiència. 

   Hi ha una petita cua a la porta del lavabo. Quan la cambrera que talla el bacallà se n’adona, fa un gir, fa dos colps a la porta que s’obre d’una revolada i amb dos crits fa eixir dues nenes d’uns huit o deu anys: «ya està bien, os he dicho mil veces que no se juega al monopoli en el aseo». Els clients ens mirem uns a altres en un punt que vira entre la consternació i el divertiment. Darrere de la barra res no canvia: serveixen cafès i sucs naturals i despatxen barres de pa de tota mena: de llavors, d’espelta, de soja. El forner no dóna abast a obrir paquets de plàstic. A la vora de l’entrada hi ha una pissarra on es recomana tastar l’Açai Bowl per esmorzar.

   ¿Com no s’enfonsa una illa tan petita amb tanta gent, com a mínim una mica, per les vores? És a la costa on s’evidencia una densitat humana més gran. Ens serveixen un suc de taronja amb un got de vidre gruixut i alt, escultural. Per un moment pense que encara no he eixit de l’aeroport. L’aeroport, més que una connexió física és un concepte. La influència de l’aeroport és consistent i ubiqua. Alguns turistes s’entesten a creure que trobaran l’essència dels lloc que visiten. L’autèntic és pura reproducció, com la imatge de la Eivissenca captada a les pintures naïfs de l’hotel Ses Figueretes. L’autenticitat radica en el crit de la cambrera que talla el bacallà quan treu les nenes del lavabo.

Comentaris

novesflors ha dit…
Jo no he estat mai a Eivissa però a Alacant hi ha una cafeteria que no sé si coneixes i m'agrada molt. El Cresol, café cultural. En Avda. Doctor Rico, 9.
Pel que fa als comentaris als blogs jo també en tinc molts menys que abans, en part perquè he tingut el blog una mica descuidat i no visite tants blogs com abans, i això és recíproc. Però anem fent. Besets.
Andreu Torregrossa ha dit…
No conec El Cresol. Faré per anar-hi, a veure qué tal. Besets.

Entrades populars d'aquest blog

Primeres comunions.

Des d'Agost a Biar pel Maigmó. Passes, reductes i canvis en el paisatge.

Primer dia de primavera.