Mor Lluís Alpera.



M‘arriba la notícia de la mort de Lluís Alpera, l’home. El poeta viurà mentre llegim els seus versos. Les paraules dites tenen la qualitat de les llavors i creixen o minven o es fan fonedisses. Itaca és un regne amb peus àgils i corre davant nostre. Fer durar el viatge és viure. Però Caront sap com arribar-hi i on fondejar la barca. Una barcassa en forma d’ictus se’n porta l’home. Però el poeta viu tot tement la mort i encara la vellesa i els seus efectes al llibre que faig descansar a l’abdomen mentre arrepapat a la butaca teclege paraules a l’ordinador.

Es tracta d’una edició de «Tempesta d’Argent», d’Edicions 62. El pròleg és d’Àlex Broch i sota el signant hi ha la data de desembre de 1985. És un dels primers llibres de poesia en valencià que vaig comprar o pot ser fora el primer. Hi ha una altra data sota el meu nom, a la primera pàgina: 1989. Era el meu primer any a la Facultat de Filosofia i Lletres d’Alacant i me’l creuava pels corredors. Era un home de corpenta gran, esperit esponerós i  paraula arravatada i generosa. No el vaig tindre mai de professor ni vaig tindre cap conversa amb ell. Jo el mirava passar i actuar i pot ser pensava que el títol del llibre havia estat ben trobat. Li ret ara un darrer homenatge tot confrontant dues cites de «Tempesta d’Argent» :

«Totes les xàrcies llançades a la mar
no et serviran absolutament de res»
i
«Serà el teu instant. Tan sols un instant insòlit
dins la llarga i perfumada cabellera dels segles»

I és que la poesia naix d’aquesta tensió que ens esguerra el entre el voler-nos eterns i saber-nos vençuts.

Comentaris

novesflors ha dit…
Jo ho vaig saber despús-ahir. Jo sí que el vaig tindre de professor però m'agradava més com a poeta. M'agradava molt com recitava. La darrera vegada que el vaig veure fou en juliol de 2017, amb l'ocasió de la festa de la Facultat de Filologia Catalana, no sé si hi vas ser.
També jo tinc algun llibre d'ell, de la seua poesia. Potser li dedicaré una entrada en començar l'any.

Entrades populars d'aquest blog

Des d'Agost a Biar pel Maigmó. Passes, reductes i canvis en el paisatge.

Primeres comunions.

Primer dia de primavera.